Iako je u Bosni i Hercegovini prodaja i konzumacija alkohola zabranjena mlađima od 18 godina, raste broj djece školske dobi koji imaju problem s alkoholom. Najnovije istraživanje koje je uradio Centar za edukaciju mladih Travnik početkom Marta 2024 godine pokazuje da pored svih zakonskih mjera koje regulišu prije svega prodaju i konzumaciju, njihova primjena u praksi se ne provodi.

U akciji “Tajni kupac” koje CEM već godinama radi periodično na području cijele BiH rezultati svaki put iznova pokazuju da se ove zakonske mjere gotovo uopće ne poštuju. Čak 84% trgovaca, trgovačkih lanaca krše ove zakone i bez problema prodaju djeci alkohol. *Uzorak uzet na osnovu posjećenih 300 trgovina na području cijele BiH.

U akciji su sudjelovali volonteri (djeca 12 godina) polaznici osnovne škole. 252 trgovine su bez problema prekršile zakon i u korist profita prodale djeci alkohol. Kupovina alkohola i konzumiranje alkohola u Bosni i Hercegovini dopušteno je tek nakon 18. godine, ali unatoč ovom ograničenju sve je više mladih osoba koji s konzumacijom započinju sve ranije, u obitelji ili u društvu, kod kuće ili na javnim mjestima, konzumirajući tako sve vrste alkoholnih pića, često u velikim količinama i to čak više puta mjesečno.

Alkohol je povezan s rizičnim ponašanjem mladih, koje može imati teške posljedice poput saobraćajnih ili drugih nesreća, zatim akutnog trovanja, društvenih problema te u konačnici i problema sa zakonom. Postavlja se pitanje kako im pomoći kada nekontrolisano mogu kupovati alkohol?

Osim akcije “Tajni kupac” Centar za edukaciju mladih Travnik provodi i brojne preventivne aktivnosti koje su zasnovane isključivo na principu uključivanja svih društvenih struktura te je njihov cilj podizanje svijesti kako mladih osoba, donosioca odluka tako i cijele zajednice u vezi s nekontrolisanom promocijom, dostupnošću i proizvodnjom  alkohola. Naše preventivne aktivnosti su usmjerene na cjelokupnu populaciju, s posebnim naglaskom na mlade kod kojih je veći rizik za pojavu alkoholizma. 
Prema iskustvu iz Zavoda za prevenciju ovisnosti, roditelji svoju djecu rijetko upućuju na razgovor kada primijete da se nešto s njihovom djecom zbiva, većinom se to pokuša riješiti unutar porodice. Najčešće se kao početak problema navodi dolazak tinejđera kući s nekog rođendana ili običnog tuluma „u pijanom stanju“. Dobro bi bilo da se nakon toga roditelji obrate za savjet i za pomoć, jer, mladi, koji nemaju percepciju rizika u svom ponašanju, pa tako ni kod pijenja alkohola, vrlo često kroz tu pojavnost alkoholiziranja ustvari pokazuju svoju emocionalnu otuđenost, usamljenost ili reakciju na izostanak empatije u okolini.

Nulta.ba se pridružuje globalnoj inicijativi obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava svake godine 1. aprila te poziva sve čitatelje da podrže aktivnosti usmjerene prema zdravijem životu i smanjenju štetnih posljedica alkoholizma u našoj zajednici. Ovaj važan datum se obilježava s ciljem podizanja svijesti o štetnim posljedicama koje alkohol može imati na pojedinca i društvo u cjelini te poticanja preventivnih i edukativnih aktivnosti.

Alkoholizam je ozbiljan zdravstveni i socijalni problem koji može imati dugotrajne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca, ali i na porodicu i širu zajednicu. Zbog toga je važno kontinuirano raditi na edukaciji i osvještavanju javnosti o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola te pružanju podrške osobama koje se suočavaju s ovim izazovom.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma potiče nas da razmotrimo svoje navike i odgovornost prema sebi i drugima. Edukacija o zdravim životnim stilovima, podrška osobama u riziku te promicanje društvene odgovornosti ključni su elementi u prevenciji i suzbijanju problema alkoholizma.

Ujedinimo se u borbi protiv alkoholizma i zajedno gradimo zdraviju i sretniju budućnost za sve!

#PrevencijaAlkoholizma