Alkohol moramo zvati prvim imenomdroga – to je psihoaktivna supstanca koja je depresor centralnog nervnog sistema baš kao heroin, morfij i ostale droge. 

Međutim, utjecaj alkohola na nas, zavisi od toga kakva smo ličnost i kakva je okolina. Apsorpcija alkohola potiče iz želuca i crijeva, tako da ko popije čašu alkohola na prazan stomak, brzo će mu doći do mozga, a ako se jede, onda je potrebno po sat ili dva.

Često količina piča koju popijemo u zabavnoj atmosferi jače će dejstvovati na nas nego kada sami popijemo istu količinu.

Moramo razlikovati ljude koji su ovisni o alkoholu, koji imaju visoku toleranciju na alkohol i ljude koji piju u granicima društvene potrošnje.

Detoksikacija

Ne postoji način da se ubrza eliminacija alkohola iz organizma. Jetra jedan mali dio alkohola razgradi, a ostatak ide kroz krvotok sve do mozga.

Ako ste napuhali jedan promil, treba vam desetak sati da taj jedan promil izađe iz organizma. Ljudi često misle kada se napiju, pa prespavaju, a zatim ujutro sjednu za volan, da nisu pod dejstvom alkohola. Ako je pijanstvo bilo ozbiljno, obično je to preko 0,3, 0,5 promila“.

Kako utječe na nas?

Alkohol je droga koja utječe na centralni nervni sistem kao nijedna druga droga. On dovodi do dezinhibicije, oslobađa neke stvari u našoj ličnosti koje su blokirane drugim višim centrima.

Alkohol kad dođe do mozga utječe na percepciju, pamćenje, svijest, mišljenje i pažnju, a kada njih ukine, onda pojača volju, nagone i emocije.

Važno je napomenuti da se pod dejstvom alkohola najviše gubi percepcija. Prije svega vidno polje nam se smanjuje: u manjim koncentracijama vid se sužava. Broj impulsa kod trijeznog čovjeka je 18 po sekundi, onog koji napuše 1 promil je 5, a onaj koji ima dva promila ima samo jednu sliku po sekundi.

“Zamislite voziš 60-70km/h, a dobijaš samo jednu sliku po sekundi”,  “psihička sekunda, vrijeme normalnog reagovanja je 0,75 sekundi. Kod čovjeka koji je popio dva konjaka taj broj se uduplava. Vi tada ne možete reagovati adekvatno”.

Kada su male alkoholemije, postoje razlike u dejstvu, ali na višim nivoima uglavnom su iste: koma ili smrt ako se ne tretira pravilno.

Naš stav o alkoholu je taj da je on kao i svaka psihoaktivnasupstanca, samo legalna. To je hemijski spoj koji je otrov i nema nikakvu korist za ljudski organizam osim štete“.