Danas smo u Travniku okupili predstavnike iz vladinog i nevladinog sektora na drugom konsultacijskom sastanku posvećenom razvoju alkoholnih politika za zaštitu djece i mladih u Bosni i Hercegovini.

Tako su se na listi učesnika uz Centar za edukaciju mladih, našli predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavoda za Javno Zdravstvo SBK/KSB, Organizacije “Save the Children”, Udruženja za prevenciju ovisnosi “NARKO-NE”, Udruženja PROI, Instituta za razvoj mladih Kult, JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK i Inicijative “Tiket na ZIS”.

Prije početka sastanka, učesnici su imali priliku posjetiti nove prostorije Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB, značajnog partnera u ovom važnom pitanju.

Prvi konsultacijski sastanak održan je u decembru prošle godine u Sarajevu, a kao rezultat istog proizašao je dokument pod nazivom “Set preporuka za razvoj alkoholnih politika za zaštitu djece i mladih od izloženosti alkoholu u BiH”. Ovaj dokument predstavlja sveobuhvatan pristup s ciljem stvaranja okvira koji će pomoći u zaštiti najmlađih članova društva od štetnih utjecaja alkohola. Na današnjem sastanku se dokument revidirao i dopunio novim mjerama i preporukama.

Učesnici su istaknuli važnost saradnje između vladinih agencija i nevladinih organizacija kako bi se postigao zajednički cilj – osigurati sigurno okruženje za djecu i mlade te ih educirati o rizicima vezanim uz konzumaciju alkohola. Kroz konstruktivan dijalog i zajednički angažman, očekuje se da će ove preporuke služiti kao smjernice za daljnje korake u razvoju i implementaciji alkoholnih politika širom Bosne i Hercegovine.

Učesnici su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku zajedno raditi na ovom važnom pitanju te su se složili da je ovo samo početak dugotrajnog procesa usmjerenog prema stvaranju zdravijeg i sigurnijeg okruženja za mlade generacije.

Naglašeno je da će daljnji rad na implementaciji ovih preporuka zahtijevati aktivnu podršku svih relevantnih institucija i organizacija. Sastanak je zaključen s optimizmom i odlučnošću da se nastavi s radom na unapređenju politika i programa koji će doprinijeti boljem zdravlju i dobrobiti djece i mladih u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka, predstavnici organizacije “Save the Children”, Dragan Ličanin i Nihad Sladić su iskoristili priliku da posjete prostorije Centra za edukaciju mladih i porazgovaraju o djelovanju naše organizacije.